Specjalizacja:

Dietetyka

Dietetyka

Dietetyka jest specjalizacją z obszaru ochrony zdrowia, którego domeną jest żywienie człowieka w zdrowiu i w chorobie. Dietetyk zajmuje się żywieniem osób indywidualnych i żywieniem zbiorowym, edukacją żywieniową społeczeństwa oraz promocją zdrowia. O dietetyku mówi się, że jest specjalistą interdyscyplinarnym, bo posiada wiedzę także z zakresu anatomii, biochemii, medycyny i psychologii.

Do zadań dietetyka należy w szczególności:

  • określanie wpływu składników pokarmowych na działanie organizmu człowieka,
  • badanie produktów żywnościowych – ich pochodzenia i składu,
  • ocena wpływu, który wywierają na siebie wzajemnie produkty żywnościowe i leki stosowane przy różnego rodzaju schorzeniach i stanach,
  • stosowanie zasad racjonalnego odżywiania się,
  • ustalanie planu żywienia dla osób indywidualnych i całych grup ludności,
  • planowanie żywienia dla osób w różnym wieku (od niemowląt po osoby starsze), zdrowych i chorych oraz w specjalnych stanach, np. w ciąży,
  • ustalenie jadłospisów, diet żywieniowych,
  • opracowywanie metod leczenia zaburzeń żywieniowych,
  • opracowywanie procesów obróbki termicznej produktów żywnościowych i przygotowywania potraw,
  • profilaktyka żywieniowa i leczenie żywieniowe człowieka,
  • nadzorowanie prawidłowego żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.

Powiązane badania:

Aktualnie nie ma powiązanych badań.

Nasi specjaliści:

Angelika Telazka

mgr Angelika Telążka

Dietetyk
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Pracuje w zawodzie od 2015 roku. Oferuje pomoc w dietach: – odchudzających, – chorobowych (przewodu pokarmowego- wrzody, refluks, zaparcia, ch. Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, po resekcji pęcherzyka żółciowego, w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki, stłuszczeniu wątroby oraz  w nadciśnieniu tętniczym, kamicy nerkowej i żółciowej, dnie moczanowej, ch. nowotworowych, insulinooporności, niedoczynności oraz nadczynności tarczycy i innych.) – dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Służy pomocą…
Angelika Telazka

mgr Angelika Telążka

Dietetyk
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Pracuje w zawodzie od 2015 roku. Oferuje pomoc w dietach: – odchudzających, – chorobowych (przewodu pokarmowego- wrzody, refluks, zaparcia, ch. Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, po resekcji pęcherzyka żółciowego, w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki, stłuszczeniu wątroby oraz  w nadciśnieniu tętniczym, kamicy nerkowej i żółciowej, dnie moczanowej, ch. nowotworowych, insulinooporności, niedoczynności oraz nadczynności tarczycy i innych.) – dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Służy pomocą…

Poprzednia specjalizacja
Diabetologia kobiet ciężarnych
Następna specjalizacja
Endokrynologia